Echilibru de gen al deputaților europeni: 2019

Parlamentul European va publica, la 26 mai 2019, rezultatele alegerilor europene de anul acesta pentru fiecare țară, precum și o estimare a componenței sale. Respectând pe deplin legile electorale naționale, contractantul Parlamentului, Kantar, va stabili proiecții ale mandatelor obținute la nivelul Uniunii și la nivel național. Imaginea de ansamblu la nivel european va oferi o primă proiecție generală, cu cifre globale pentru grupurile politice, pe baza structurii Parlamentului care își încheie mandatul. Vom afișa datele disponibile pe măsură ce votul se va încheia în statele membre. Proiecțiile vor fi actualizate până când în toate statele membre se va încheia votul, iar rezultatele finale vor fi publicate de către autoritățile electorale naționale.

În plus, în 26 mai, în primele ore ale serii, pentru țările în care votul s-a încheiat deja, paginile naționale vor afișa rezultatele obținute în alegeri de partidele naționale și de grupurile politice, distribuția partidelor naționale și a grupurilor politice în procente și mandate, precum și prezența la vot, conform cifrelor anunțate de autoritățile electorale naționale. Paginile naționale vor fi adăugate și actualizate pe măsură ce votul se încheie treptat în statele membre.

Ce este o „proiecție”? Proiecția Parlamentului European reprezintă o estimare a componenței acestuia în urma alegerilor. Date fiind perioadele de votare diferite din statele membre, fiecare proiecție din seara alegerilor se va baza pe o combinație a datelor disponibile, mergând de la date electorale neoficiale, cum ar fi sondajele la ieșirea de la urne sau estimările publicate în statele membre, până la rezultatele naționale oficiale. Datele, indiferent de categorie, vor fi publicate pentru fiecare stat membru doar după finalizarea votului în statul respectiv. Kantar, contractantul Parlamentului pentru alegeri, alocă rezultatele naționale în cadrul grupurilor politice actuale pe baza legislației electorale a fiecărei țări, realizând o proiecție a defalcării complete a mandatelor în Parlamentul European. Având în vedere că viitoarea componență a Parlamentului și a grupurilor sale politice nu poate fi anticipată înainte de sesiunea constitutivă din iulie 2019, proiecția componenței Parlamentului se bazează pe structura Parlamentului aflat la sfârșit de mandat.

Ce înseamnă „altele”? Proiecția privind componența Parlamentului se bazează pe structura Parlamentului care își încheie mandatul și a grupurilor sale politice, fără a aduce atingere componenței următorului Parlament în cadrul sesiunii sale constitutive din iulie 2019. Partidele naționale reprezentate în prezent în Parlament vor fi plasate în același grup politic din care fac parte în actualul Parlament. Partidele naționale care, în prezent, nu sunt reprezentate în Parlamentul European, dar sunt deja membre ale unui partid politic european recunoscut, vor fi plasate în grupul politic la care este afiliat acest partid politic european. Partidele naționale care nu sunt în prezent nici reprezentate în Parlamentul European și nici nu au legături oficiale cu un partid politic european recunoscut sunt clasificate în categoria „altele”, fără a aduce atingere orientării lor politice. Modificările în ceea ce privește atribuirea unui partid național unui grup politic (sau în ceea ce privește trecerea de la categoria „altele” la apartenența la un grup politic) vor fi efectuate numai după ce serviciile Parlamentului vor primi o confirmare scrisă în acest sens. Deoarece nu putem anticipa grupul sau grupurile la care se vor afilia aceste partide, categoria respectivă este împărțită în mod egal între stânga și dreapta hemiciclului în reprezentarea grafică a proiecției globale a mandatelor.


Aflați cum se desfășoară alegerile europene
Descărcați și distribuiți
Descărcați acest grafic